Situare geografica si legaturi de transport
Orasul Codlea se afla in marginea nord-vestica a Tarii Barsei, la poalele Magurii Codlei. In limba romana localitatea se numeste Codlea, in limba maghiara Feketehalom, iar sasii din Codlea isi numesc orasul natal in dialectul lor Zäöeden. Dupa Brasov, aflat la o distanta de 15 km, Codlea reprezinta cea mai importanta localitate a Tarii Barsei din perspectiva trecutului istoric ca si din perspectiva dezvoltarii politice, economice si culturale actuale. Prin decretul nr.5/1950, Codlea obtine dreptul de oras. Titlul sau onorific de "oras al florilor" il primeste datorita traditiei sale de mai mult de un secol in gradinarit.
Piata Codlei se afla la 561 m deasupra marii, gara la 557 m, iar fosta florarie a lui Richard si Viktor Kraus la 600 m. Coordonatele geografice ale Codlei sunt 45,42 ° latitudine nordica si 25,27 ° longitudine estica. Hotarul Codlei se invecineaza in est cu Halchiu (Heldsdorf) si Ghimbav (Weidenbach), in sud cu Vulcan (Wolkendorf), in vest cu Holbav (Holbach), Sinca Noua (Neu-Schenk) si Vad (Waadt) si in nord cu Vladeni (Wladein), Dumbravita, fosta Tantari (Schnakendorf) si Satu Nou (Neudorf). Hotarul de odinioara cuprindea o suprafata totala de 13414 hectare, dintre acestea 2775 hectare erau suprafata agricola (20,6 %), 4254 hectare erau campii si pasuni (31,7 %), 5488 hectare paduri (41%) si 897 hectare suprafata neproductiva (6,7 %).
Terenurile agricole se afla in estul hotarului, in campia Tarii Barsei. Pasunile si campiile acopera regiunea de deal, aflata la poalele Magurii Codlei si vaile din partea de nord, o mica parte si suprafete din Campia Barsei, aflate in directia Halchiului, precum si Valea Homorodului. Padurile acopera partea vestica a hotarului in jurul Magurii Codlei. Componenta padurilor arata 60 % fag rosu, 20% fag alb, 15 % stejar si 5 % conifere.
Emblema orasului este Magura Codlei (germ.> Zeidener Berg , ung.> Feketehegy), care cu cei 1294 m inaltime este cel mai inalt masiv al lantului muntos Persani. Privita dinspre Brasov, Magura apare ca o coama de deal alungita in directie nord-sudica, privita insa dinspre Vulcan apare ca un con abrupt si ascutit. Pana in varf Magura este acoperita cu o padure de fagi, din padure se inalta pe panta de est grupul de stanci Mittagstein (Pietrele Amiezii?). Magura Codlei este considerata prezicatoarea vremii pentru Tara Barsei.
Cele mai importante ape ale tinutului sunt Vulcanita, Barsa si Homorodul. Vulcanita fusese initial paraul celor din Vulcan, insa apa sa putina nu putea fi folosita. In anul 1427 comunele Vulcan, Codlea si Halchiu au hotarat sa aduca printr-un nou canal apa din Barsa in comune. Dupa mentiunile lui Heinrich Wachner, noul canal, Vulcanita a fost amenajat in 1517. Dupa inundarea de catre Vulcanita din 1975, de-a lungul granitei hotarului dintre Codlea si Vulcan s-a amenajat in 1978 un nou canal, care stabilea o legatura transversala intre Vulcanita si Barsa si urma sa protejeze de inundatii noile cartiere, asezate mai jos, precum si zona industriala a orasului.
In Codlea domneste o clima continentala temperata insa in zona hotarului, din cauza altitudinii diferite a fiecarei zone pot fi inregistrate diferente de temperatura.Temperatura medie este asemanatoare cu cea a Brasovului, respectiv 7,8°C. Media precipitatiilor este in Codlea 650mm/an. Temperatura minima, masurata iarna a fost de -28°C, iar temperatura maxima, inregistrata vara de +35°C.
Codlea se afla la soseaua nationala principala din sudul Transilvaniei, care duce dinspre Brasov, prin Fagaras, spre Sibiu. Intre 1933-1934 s-a asfaltat soseaua de acces spre Brasov, intre 1981-1982 ea a fost largita pe patru benzi. Soseaua care leaga Codlea de Vulcan a fost asfaltata intre 1972-1973, iar soseaua spre Halchiu abia in 1977-1978. La marginea sud-estica a Codlei se afla calea ferata Sibiu-Brasov. Legatura feroviara s-a realizat in 1908 si a contribuit in mod esential la dezvoltarea economica a localitatii in secolul 20.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Aici la History Stuf am voie copy-paste.....si shtiti de ce?
Pt ca POT
-----------------------------------------------------------------------------------------
BLOODY