Numele localitatii
Originea numelui localitatii, Zeiden nu a fost lamurita nici pana azi intri-un mod satisfacator. Exista mai multe teze diferite.
Conform tezei profesorului.dr.Gustav Kirsch din anul 1925, numele provine din latinescul cidonia(gutui), localitatea aparand in documente din secolele 14-16 ca Cidinis, Cydinum si Czeydin. In saseasca veche se spunea Tsiden. De asemenea numele romanesc, Codlea, precum si denumirea Kotla pentru Magura Codlei ar putea fi derivate in limba secuilor de la o a doua forma de "gutui", cotonia. In secolul 19 localitatea este numita in limba romana Kotles, Kottle si Cotlea.
Etnograful Misch Orend constata in 1927, ca numele Zeiden ar fi un derivat al cuvantului Zeidler(apicultor), parere careia i se alatura si istoricii dr.Thomas Naegler si Peter Hedwig(Erlangen). Se pare ca apicultura a jucat in Evul Mediu un rol important in Codlea.
Baronul Gustav Bedeus, publicist explica de asemenea in 1927, ca intr-un document din secolul 14 Zeiden apare sub denumirea de Zerden, derivat al lui Cerdun, in opinia sa. Silaba "cer"ar proveni din latinescul"cernere" = a imparti, iar "den"din "dun"sau "dava", cuvantul slav pentru cetate de pamant, ceea ce ar insemna deci cetate de granita intre Tara Barsei si Tara Fagarasului. Cerdun ar fi fost tradus apoi eronat din slavul" cerna" =negru prin "Feketehalom"=Cetatea Neagra in limba maghiara.
Dupa dr.Emil Fischer(1911), Codlea ar proveni de la slavul cotal=ceaun, caldare, caci Magura Codlei, privita dinspre nord si sud, seamana unui ceaun intors. In limba maghiara Magura se numeste Feketehegy =Dealul Negru.
Numele maghiar, Feketehalom inseamna Cetatea Neagra si provine probabil de la Cetatea Neagra de odinioara sau de la numele maghiar al Magurii Codlei, Feketehegy. In anul 1211 este mentionat un Fecate Juna respectiv Facate ca trimis al imparatului, care si-ar fi putut avea resedinta in Cetatea Neagra. Feketehalom ar putea insemna deci Cetatea lui Fecate, sub aceasta denumire intelegandu-se ulterior Cetatea Neagra si care se referea atat la cetate cat si la localitate.
Lingvistul Fritz Keintzel-Schön atrage atentia asupra faptului ca, asemanarile si coincidentele privind numele localitatilor indica popularea Tarii Barsei in parte cu oameni veniti din Harbachtal(Valea Hartibaciului) si din Schenker Gebiet(Tinutul Cincului). Langa Agnita se afla comuna Zied(Veseud).
Stema localitatii
Stema Codlei corespunde aproximativ stemei Brasovului, care reprezinta o coroana aurita pe o buturuga cu 13 radacini. Stema Codlei mai are in plus in stinga si in dreapta coroanei cate o stea, iar buturuga are doar 4-5 radacini. Cele 4 radacini reprezinta juramantul de fidelitate al celor 4 comune ale scaunului de judecata, Codlea fata de casa domnitoare. Sigiliul Codlei, care era folosit in anii 1740-1850, precum si stema sculptata in piatra, pe frontalul primariei, construite in 1829, arata 4 radacini. Reprezentari ulterioare, ca de exemplu steagul corului barbatesc de la 1912, arata 5 radacini. Aceasta abatere nu este justificata din punct de vedere istoric, ea putand fi catalogata doar ca si un capriciu al artistului.
Scrierea numelui localitatii de-a lungul secolelor
1377 Cidinis, 1387 Zerden, 1395 Cydino si Feketehalom, 1413 Ceydino, 1414 Cydinum, 1452 si 1463 Feketehalom, 1526 Czeyden, 1532 Czeydin, 1536 Czaydin, 1699 Kotla,
1808 Kottles, 1850 Kottle, 1854 Zeiden si Cotlea.
--------------------------------------------------------------------------------------
BLOODY